A blogról

Férjünk, szüleink, nagyszüleink nem kis meglepetésére második babánk születésekor mosható pelenka használatára adtuk a fejünket. A környezetünkben a legtöbben ugyanígy rácsodálkoznak erre, hiszen ők is a sok robottal járó, higiénikusnak egyáltalán nem tűnő textilpelenkázásra asszociálnak, amely 20 évvel ezelőttig a moshatózással járt.



A szemlélet csak lassan változik, de mi látjuk a jövőjét és tapasztaljuk, hogy milyen sok hasonlóan gondolkodó anyuka van már hazánkban is. Úgy határoztunk, belevágunk mi is és megpróbálunk többet tenni a természetért, ill. környezetünkben is népszerűsíteni a környezetbarát pelenkázást.

Reméljük, mindenki megtalálja az őt érdeklő, érintő témákat a bejegyzések között - ha mégsem, szívesen vesszük az olvasók témajavaslatait!



2011. február 1., kedd

Újrafelhasználható pelenkák

Ellentétben a közhiedelemmel, a modern mosható pelenkák olcsóbbak és higiénikusabbak az eldobhatóknál és mégsem kell órákat eltölteni a tisztításukkal.

"Nem akarok mosható pelenkát, mert..
...nem olyan kényelmesek, mint az eldobhatók."

Pedig sokkal kényelmesebbek! A természetes pamut és gyapjú alatt lélegezni tud a bőr, megelőzve az irritációt. És mivel nagyon sokféle újrahasználható pelenka létezik, sokkal könnyebb olyat találni, amely a babád testformájára és ürítési szokásaihoz illeszkedik.

Az eldobható pelenkák gyártói azt promotálják, hogy az eldobható pelus több nedvességet bír felszívni. De a baba egyáltalán nem érzi magát kényelmesen egy nedves pelenkában. Ha egy ilyen pelenka sokáig marad a babán, a bőre elkezd fájni tőle. Valójában két fő előnye van annak, hogy a baba érzi a nedvességet a fenekén. Először is a baba megismeri azt az alapvető érzést, amely majd hozzásegíti a szobatisztasághoz. Másodszor pedig, gondozója jobban tudja követni, hogy a baba eleget iszik-e, ami nagyon fontos, ha éppen lázas a baba, hiszen könnyen kiszáradhat.

És végül az, hogy az eldobható pelenkákból nem folyik ki semmi, egy mítosz. Ha jól illeszkedik, akkor a mosható pelenka semmivel sem ereszt jobban, mint egy átlagos eldobható. Sőt, egy megfelelően illeszkedő, jól kiválasztott mosható pelenka nagyobb biztonságot nyújt, mint egy egyszer használatos pelenka.

...mert nehéz használni őket."
Már olyan pelenkákat árulnak, amelyeket nem kell előre formára hajtogatni. A pelenkacsattokat felváltották a tépőzárak, patentok és rugalmas csattok. A legtöbb pelenka, külső és belső betét mosható 60 Celsius fokon, centrifugázható és szárítógépben szárítható. De ha nem állnak rendelkezésre ilyen berendezések, szárítókötélen, eső esetén radiátor, kályha közelében is ugyanúgy megszáradnak.
Összességében kétféle újrahasználható pelenka létezik: kétrészes konstrukciók, amelyek egy pelenkából és egy vízhatlan külsőből állnak, amelyet a nedvszívó réteg fölé teszünk, valamint "minden az egyben" pelenkák, amelyek össze vannak varrva vagy patentolva. Ezek ugyanúgy néznek ki és ugyanúgy kell feladni a babára, ill. levenni róla, mint az eldobható pelenkákat, azonban textilanyagukból adódó vastagságuk miatt tovább száradnak.
Mindkét fajtába ajánlatos papír vagy mosható textilbetétet tenni, amely a székletet felfogja.

...mert nincs időm annyit mosni."
A koszos pelenkák egy légzáró pelenkavödörbe, táskába kerülnek, ezzel azt is megakadályozzuk, hogy esetleges szaguk szétterjedjen a lakásban. Minden második vagy harmadik nap moshatunk attól függően, mennyi pelenkát vásároltunk-használunk.
Az egyedüli plusz időt az jelenti, amikor megtöltjük a mosógépet a szennyes pelenkákkal, valamint amikor kiteregetjük őket. Ezzel tulajdonképpen azt az időt váltjuk ki, amíg a boltokban megvásároljuk az eldobható pelenkát. Manapság már vannak olyan cégek is, amelyek pelenkamosást vállalnak.

...mert gyakrabban kell a babát átpelenkázni."
Függetlenül attól, hogy eldobható vagy mosható pelenkát használunk, a baba érzékeny bőre miatt gyakran kell pelenkát cserélni! Újszülötteket napi 10-12 alkalommal, idősebb babákat pedig napi 6 alkalommal tanácsos tiszta pelenkával ellátni. Egy jó minőségű pamutpelenkát 3-4 óránként illik cserélni nappal, 10-12 óránként pedig éjjel, ha a gyermek átalussza az éjszakát.

"Szóval olcsóbbak és könnyen használhatóak. De mi másért használjam még a mosható pelenkákat?"
1) hogy megvédd kisbabád egészségét
Az eldobható pelenkák szuper-nedvszívó zselét tartalmaznak, amelynek a babapopsira és a nemiszervekre való hatását vizsgálják.
Az újra fel nem használható pelenkák mintegy 200 vegyi anyagot tartalmaznak. Még nem ismert, hogy ezekből mennyi szívódik fel a baba bőrén keresztül.

Egy tanulmány szerint az eldobható pelenka magasabb hőmérsékleten tartja a fiúk heréit, ami befolyásolhatja a termékenységüket.
Az eldobható pelenkát gyártó cégek reklámjai szerint a száraz pelus egészséges feneket jelent, azonban ezek között a körülmények között számos káros baktérium terjed el, amelyek pelenkakiütésért felelősek. Ha azonnal a szennyezetté válás után cseréljük a babán a pelenkát, megóvjuk a kiütésektől is.

2) hogy megóvd a környezetet, amelyben a gyermeked fog élni, ha felnő
Egy átlagos baba kb. 5000 pelenkát használ el. Ezeknek a pelenkáknak az előállításához három és félszer több energiát használnak el, mint egy mosható pelenkához, valamint nyolcszor több meg nem újuló anyagot és kilencvenszer több megújuló forrást.
Több mint 500 év alatt bomlanak le az eldobható pelenkák, ezalatt az üvegházhatásért is felelős metángázt képeznek és folyékony mérgező anyagokat szivárogtatnak ki magukból, amely a földbe, onnan pedig a vízkészleteinkbe kerülnek.

"Rendben, újrafelhasználható pelenkát fogok használni. Mik a praktikái?"
"Hol lehet hozzájutni ezekhez?"

Leginkább interneten: bio-, és babatémájú (web)boltokban, de bizonyos bababoltokban lehet mosható pelenkát vásárolni.

A szükséges mennyiség
Attól függ, mennyire gyakran mos. Ajánlatos legalább 2-3 napra elegendő pelenkát vásárolni.

A baba számára legjobb típusú pelenka kiválasztása
A legegyszerűbb módja, hogy kiderítsük, a babánkra melyik márka, típus a legmegfelelőbba, ha próbacsomagokat vásárolunk, vagy mindenféle pelusból 1-1 darabot.

Hasznos kiegészítők

  • Éjszakára vagy a sokat pisilő babák számára extra nedvszívó betétet ("booster", to boost=erősíteni, fokozni) érdemes elhelyezni a meglévő fölé.
  • A nadrágpelenkák vízzáró réteggel bevont pelenkakülsőt igényelnek. Ezeket csak akkor szükséges mosni, ha szennyeződnek.
  • Szintén hasznos termék a kakifogó papírbetét, amely gyakran annyira jó papíranyagból készül, hogy pár alkalommal szintén mosható, ha széklettel nem szennyezett.
  • Ha valaki teljesen természetesen szeretne pelenkázni, akkor popsitörlőből sem az illatosított bolti termékeket használja, hanem moshatót.
  • Végül szükség van egy szennyespelenka tárolóra, lehetőleg fedeles vödörre, ezt egy száz forintos boltban is hamar megvásárolhatjuk.

Az újra felhasználható pelenkák mosása
Ajánlatos foszfátot, mesterséges enzimeket nem tartalmazó mosószerek használata, mert ezek ritkábban okoznak bőrirritációt. Ha valaki kemény vizű területen lakik, egy idő után észre fogja venni, hogy pelenkái keményednek. Ettől függetlenül sem szabad öblítőket használni a mosáshoz, mert ezek bevonják a nedvszívó rétegeket és csökkenti a nedvszívó képességet, ami szivárgáshoz vezet a későbbiekben.
Viszont egy 10 perces szárítás a gépben puhává teszi a pelenkákat! Ha nincs szárítógépünk, egy kanálnyi fehérecet adagolható az öblítős rekeszbe, ez segít eltávolítani a vízkövet és a mosószermaradékokat a gépből, így puhábbak maradnak a pelusok.

Egy alapkészlet a következőkből áll:
20 db pelenkabelső (kb. 300 Ft (pl. tetra pelenka)-3000 Ft/db (pl. bambusz nadrágpelus))
6-8 pelenkakülső (kb. 1000 Ft-6000 Ft/db ár között)
1 tekercs/doboz papírbetét (kb. 1000-1600/100 db, ez akár 2-3 hónapra is elegendő lehet, főleg, ha ezeket is mossuk a pelenkákkal együtt)

Azaz kb. 30.000-60.000 Ft egyszeri beruházás a kezdetén - márkától, minőségtől függően.

3 megjegyzés:

  1. itthon már csak moshatót használok, semmi gondod nem jelent, használata
    teljesne egyszerű. használat után kicsit kézzel átmosom, aztán bele a
    vödörbe, és megmondom őszintén, a többi ruhával együtt, kímélő programon
    kimosom. ha az első gyereknél is ezt használtam volna, nagyon nagy
    megtakarítást jelentett volna, így, hogy csak a másodiknál kezdtem el, talán
    kevésbé de összehasonlíthatatlanul kevesebbszer fordulunk a szemetessel:-)
    hátránya, hogy egyszerre kell beruházni egy viszonylag nagyobb összeget.

    VálaszTörlés
  2. nekem sajna nincs rá pénzem,de szivesen ki próbálnám..:((

    VálaszTörlés
  3. Nem szükséges egyből a teljes készletet megvásárolni hanem apránként is lehet.Van a mosható pelenkázásnak igazán pénztárcabarát megoldása is: prefold vagy hagyományos textilpelenka (tetrapelenka) és kézzel kötött gyapjú kisnadrág.

    VálaszTörlés