A blogról

Férjünk, szüleink, nagyszüleink nem kis meglepetésére második babánk születésekor mosható pelenka használatára adtuk a fejünket. A környezetünkben a legtöbben ugyanígy rácsodálkoznak erre, hiszen ők is a sok robottal járó, higiénikusnak egyáltalán nem tűnő textilpelenkázásra asszociálnak, amely 20 évvel ezelőttig a moshatózással járt.



A szemlélet csak lassan változik, de mi látjuk a jövőjét és tapasztaljuk, hogy milyen sok hasonlóan gondolkodó anyuka van már hazánkban is. Úgy határoztunk, belevágunk mi is és megpróbálunk többet tenni a természetért, ill. környezetünkben is népszerűsíteni a környezetbarát pelenkázást.

Reméljük, mindenki megtalálja az őt érdeklő, érintő témákat a bejegyzések között - ha mégsem, szívesen vesszük az olvasók témajavaslatait!



2011. június 16., csütörtök

Utazás, nyaralás mosható pelenkás babával

Nyáron, miután kiválasztja a mosható pelenkás kicsit nevelő szülő, hová is utazzon a családdal, egyből felmerül kérdés: "na és hogy fogjuk mosni a pelusokat?".
Ebben a blogbejegyzésben szeretnék pár tippet adni, milyen típusú és mennyiségű pelust vigyünk magunkkal hosszabb és rövidebb túrákra, illetve milyen más kiegészítőket nem szabad kifelejteni az úticsomagból, ha nyaralni megyünk mosható pelusos babával. 

A távollét hosszától függően érdemes szétválasztanunk a teendőket, hiszen egy rövidebb kiruccanás kevesebb, míg egy több napos, hetes távollét több tervezést igényel.

Ha csak pár órára megyünk el otthonról, bátran válasszunk egy többet bíró pelust és lehetőleg PUL pelenkakülsőt, így nyugodtan hordozhatjuk is a babát. Cserének mindenképp érdemes vinni egy belsőt vagy eldobható betétet, ahogy eldobható pelust is vinnénk magunkkal, ha azt használnánk. Illetve az esetleges szennyes pelus miatt egy kis pelenkatároló zsák vagy akár nylonzacskó is praktikus, ha van nálunk J

Egész napos távollét esetében mindenképp be kell készítenünk a táskába annyi pelust, amennyit a baba egyébként elhasználna ez idő alatt, valamint egy nagyobb pelenkazsákot.

Több napos nyaralás már kicsit több gondolkodást és tervezést igényel. Én úgy gondolom, akinek a mindennapokban nem okoz gondot a moshatózás, az ilyen esetekben is igyekszik megtalálni a módját, hogy ne kelljen gyermekére eldobható pelenkát adnia.

Ha olyan helyre megyünk, ahol van mosógép és azt használhatjuk is, a kérdés már nem is kérdés, akkor a peluskészletünket kissé racionalizálva becsomagolhatjuk.

Abban az esetben, ha a mosás nem megoldott, már nehezebb a megvalósítás, bár szerintem ez sem követel túl sok extra idő-, energiaráfordítást. Ilyenkor célszerű a leggyorsabban száradó pelenkáinkat elvinni, szerintem a legjobb verzió ilyenkor a PUL külső+prefold, tetra kombináció, mert ezek könnyen moshatóak és rövidebb idő alatt száradnak, mint pl. az AIO-k és a nadrágbelsők. A zsebesek közbülső kategóriát képeznek ebből a szempontból, mivel külsejük gyorsan szárad, ám egyes betétek (frottír, pamut) kevésbé. Azonban a zsebesek is használhatók tetrával, prefivel, illetve a szintén gyorsan száradó mikroszálas betétekkel, így véleményem szerint kedvenc zsebeseinket is becsomagolhatjuk, ahogy a szétszedhető AI2-kat is.




Ilyen hosszabb távollét esetén tehát mosnunk is kell, amihez némi mosószert, egyéb használt adalékból is be kell készítenünk egy kisebb mennyiséget. A legegyszerűbb, ha kimérünk annyi adagot mindenből, amennyit szoktunk egy mosáshoz tenni és ezt annyiszor ismételjük, ahány mosásra szükségünk lesz az adott pelus mennyiséghez. Az én utazó csomagocskám a következőkből áll: egy fél, marhaepét tartalmazó szappan, kis dobozkában MioFresh, 2 dl-es műanyag palackban pedig a folyékony mosószer.


Ha van a szálláson kis lavór, akkor abban tárolhatjuk szennyes pelenkáinkat, némi fertőtlenítős MioFresh-es vagy ecetes vízben vagy szárazon, teafaolajjal becsepegtetve. A babáról levételt követően hideg víz alatt öblítsük ki a pelust, csavarjuk ki és így tegyük a többihez.
Nyáron érdemes a nap végén kézzel kimosni a pelusokat, mert a melegben ugye hamarabb bomlásnak indul minden. Ha nincs lavór, akkor a pelenkazsákunkat használhatjuk a gyűjtésre vagy a csapot, a kádat vehetejük igénybe e célból.





Teregetni lehetőség szerint a teraszon, levegős helységben érdemes, de figyeljünk rá, kicsavartuk-e rendesen a pelusokat, nem csöpögnek-e. Praktikus, ha a régi táborozós tapasztalatainkat is elővesszük és törölközőbe csavarva is szárítgatjuk egy kicsit a pelenkákat. 



Én személy szerint ilyen kiruccanáskor előszeretettel csomagolom be a PUL bevonatos külsőinket, a tetra pelenkáinkat és 2-3 mikroszálas betétet, amit tetrába csavarva használok az éjszakákra. Amiket semmiképp nem viszek magammal, azok a nagyon lassan száradó bambusztartalmú pelusok és a szét nem szedhető All-in-one pelenkák.  

A pelenkák és a mosáshoz szükséges szerek mellé ne felejtsük el bekészíteni a papírbetéteket és a fenéktörlőket sem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése