A blogról

Férjünk, szüleink, nagyszüleink nem kis meglepetésére második babánk születésekor mosható pelenka használatára adtuk a fejünket. A környezetünkben a legtöbben ugyanígy rácsodálkoznak erre, hiszen ők is a sok robottal járó, higiénikusnak egyáltalán nem tűnő textilpelenkázásra asszociálnak, amely 20 évvel ezelőttig a moshatózással járt.



A szemlélet csak lassan változik, de mi látjuk a jövőjét és tapasztaljuk, hogy milyen sok hasonlóan gondolkodó anyuka van már hazánkban is. Úgy határoztunk, belevágunk mi is és megpróbálunk többet tenni a természetért, ill. környezetünkben is népszerűsíteni a környezetbarát pelenkázást.

Reméljük, mindenki megtalálja az őt érdeklő, érintő témákat a bejegyzések között - ha mégsem, szívesen vesszük az olvasók témajavaslatait!



2012. február 10., péntek

Kezdőkészlet összeállításáról #2.

Újra erről írok, nem véletlenül – minden héten tapasztalom, milyen nehéz dolga van annak, aki moshatózásra adja fejét. Főleg, ha első gyermekénél szeretné, hiszen még a pelenkázás műveletét se ismeri annyira. 
 
 
Bonyolult dolga van hát a kismamának, anyukának, amikor megpróbálja összerakni a kelengyét. A modern pelenkák ma már szép számban és különböző minőségben, árnak állnak a rendelkezésre már Magyarországon is. A neten számos márkáról van információ, szerencsére jó és rossz  tapasztalat is vegyesen; ám melyiknek higgyünk és fektessünk be súlyos tízezreket?
 

Egy korábbi bejegyzésben már próbáltunk adni egy tanácsot ezzel kapcsolatban, ám magamból is kiindulva, az ember infókeresés közben sokszor nem olvassa végig az összes infót – úgy döntöttem hát, az újonnan érdeklődők kedvéért ismét írok pár szót erről a helyzetről.
 

Mi a tarka-barkánál már végigjártuk ezt az utat és egy gyermek mosható pelenkázását, ezért próbálunk olyan tanácsot adni az első pelusvásárláshoz, amilyet mi is kapni szeretnénk: nem túlzót és életszerűt.
 
Mivel ahány baba, annyi combvastagság, derék, csípőforma és fenék, valamint ürítési szokás. 
Nem beszélve anyuka pelenkázási elképzeléseitől és a gyermek bőrének esetleges érzékenységéről, étkezéséről (anyatejes vagy hozzátáplált). Nem elhanyagolandó körülmény az sem, ki fogja még pelenkázni a babát anyukán kívül és ezek a személyek mennyire kooperatívak az ügyben valamint hogy milyen igénybevételt kell kibírnia a pelenkának (pl. hordozás).

Véleményünk szerint továbbra is az a legjobb megoldás, ha nem egy márkából, típusból vásároljuk meg a szükséges mennyiséget, hanem minden pelenkatípusból veszünk egy darabot és sorra kipróbáljuk őket. Mikor már mindegyikkel van elegendő tapasztaltunk, kiválasztjuk azt az egy-két típust, amely a legjobban illeszkedett elképzeléseinkhez, a babánkhoz, a napi ritmushoz, stb. A kiválasztott típusból pedig veszünk annyit, amennyire szükségünk lehet, ám szem előtt tanácsos tartani a tényt, hogy az első 3-5 hónapban jóval kevesebbet pisilnek a babák, mint később, amikor pedig már egyszerre nagyobb mennyiséget engednek a pelenkába. Ez azt jelenti, hogy nagyobb nedvességszívó és nedvességmegtartó képességgel bíró pelenkát is választanunk kell (pl. bambusz nadrágpelenkák).

 

Szerencsére sokan keresnek meg minket azzal a kérdéssel, mit javaslunk megvásárolni – ilyen esetben mindig a fenti tanácsot adjuk, azaz a vevő segítségével összeállítunk egy csomagot, amelybe minden pelenkafajtából kerül 1-1 mintadarab: AIO, zsebes, prefold, nadrágpelenka, PUL pelenkakülső. (5 db esetén már egy kis kedvezményt is tudunk nyújtani). Így kipróbálhatja az összes lehetőséget anélkül, hogy nagyon nagy összeget ruházzon be és kap egy képet a mosható pelenkázás lehetséges módjairól.

 

Másik oka, amiért nem javasoljuk a nagyon nagy szettek próba nélküli megvásárlását: ezek komoly összeget jelentenek, viszont amikor nem válik be a típus, a szülő teljesen elveszti a kedvét és nem is próbálkozik tovább ezzel a moshatózással. Sajnos azon felül, hogy ő feladja, nem is tud pozitív tapasztalatot közvetíteni azok felé, akik még csak kacérkodnak a moshatózás gondolatával – így sokunk szintén kedvét veszti – holott csak az történt, hogy nem a megfelelő pelenka lett kiválasztva!

 
Ezért javasoljuk mindazoknak, akik szeretnének élni ezzel a környezet – és pénztárcabarát megoldással, keressenek meg minket és segítünk megtalálni azt az alapkészletet, amivel elindulhat az úton, amelyen aztán pelenkázási problémák, ázások nélkül fog tudni végigjárni. 

 
Aki már elvesztette a kedvét korábban, újabb babánál azonban mégis kacérkodik a gondolattal, annak javasolnánk, hogy próbálja még értékesíteni a pelenkákat, a jó állapotú, márkás pelenkák szép arányban kelnek el aukciós oldalakon vagy pl. a mamami.hu oldalon. Értékesítés után pedig forduljon hozzánk :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése